a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Συνταγή για κρητικά καλιτσούνια λυχναράκια



Γεια σας κορίτσια,

  Σήμερα σας έχω ένα διαφορετικό πόστ που δεν σχετίζεται με ομορφιά όπως συνήθως! Λόγω των ημερών θα δείτε μια συνταγή για τα παραδοσιακά κρητικά καλιτσούνια που κάνουμε κάθε Πάσχα στην Κρήτη. Το γλυκό αυτό είναι νομίζω πολύ διάσημο και όλοι το γνωρίζουν, στην Κρήτη θα δείτε καθ'ολη την διάρκεια του χρόνου καλιτσούνια στα ζαχαροπλαστεία! Πάμε λοιπόν να τα ετοιμάσουμε!
  Η συνταγή είναι αρκετά απλή, νομίζω όλη η δυσκολία βρίσκεται στην διαδικασία για να σχηματιστεί το κάθε ένα!





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

4 Φαρινάπ
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι λάδι
4 αυγά
βανίλιες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

Μια μυζήθρα 1,5 κιλό
1 αυγό ολόκληρο και 2 κροκους
2 ποτήρια ζάχαρη
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
Κανέλα (προαιρετικά)

Για την ζύμη ανακατεύεται πρώτα όλα τα υγρά μαζί, έπειτα τα στερεά και αρχίζεται το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.





Την μυζήθρα την λιώνετε με ένα πιρούνι σε ένα δοχείο, προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά.








Στη συνέχεια αρχίζετε να ανοίγετε φύλλα ζύμης, εμείς έχουμε μηχανή, ωστόσο, γίνεται μια χαρά και με το χέρι αν δεν έχετε!







Έπειτα βρείτε ένα στρογγυλό καπάκι απο κάποιο δοχείο σε όποιο μέγεθος σας αρέσει για να κόψουμε στρογγυλά φύλλα για τα καλιτσούνια.


Σχηματίστε πολλά τέτοια στρογγυλά φύλλα και είμαστε έτοιμοι για το γέμισμα!









Συνεχίζουμε με την παραπάνω διαδικασία! Ίσως σας φανεί δύσκολο να τα σχηματίσετε αλλά πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο με λίγη εξάσκηση! Το μυστικό είναι να έχετε σφιχτή ζύμη και να πατάτε στο σημείο που σας δέιχνω στην δεύτερη εικόνα πρέπει να πατάτε την ζύμη προς τα μέσα και πάνω στην γέμιση σε όλες τις πτυχές μέχρι να σχηματίσετε το λυχναράκι!








Τα βάζετε σε ένα ταψί με λαδόκολα και με ένα πινέλο σιλικόνης περνάτε απο πάνω με αυγό! Τέλος, πασπαλίζετε με λίγη κανέλα!





Ψήνετε στον φόυρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα!


Να είστε όλοι καλά,
Καλό Πάσχα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: